Veel kinderen hebben moeite met begrijpend lezen. Begrijpend lezen komt nadat de kinderen hun snelheid van lezen sterk hebben opgevoerd. Het is de bedoeling dat een stuk tekst wordt gelezen en dat het kind daarna een aantal vragen over de tekst beantwoordt. Een rechtsgeoriënteerd kind gaat de tekst gevoelsmatig en visueel beleven, waardoor het langer duurt voordat het klaar is met lezen. Hierdoor komen ze nogal eens in tijdnood.

Een moeder vertelde mij, dat ze met haar dochter haar rapport aan het bespreken was. Door alle vakken na te lopen en haar dochter te bevragen wat er moeilijk was aan het vak of wat zij er niet van begreep, kreeg de moeder inzicht in wat haar dochter werkelijk bezighield.

Zo kwam ook het begrijpend lezen langs. De moeder vroeg haar dochter of de teksten te moeilijk waren of dat ze de vragen niet begreep. Het meisje fluisterde een beetje bedremmeld in haar oor: “Eigenlijk lees ik het verhaaltje nooit mam, ik ga meteen naar de vragen”.

Het lezen van het verhaaltje duurt in haar ogen te lang en dan krijgt ze het niet af, was haar redenering. Daarnaast konden de verhaaltjes haar in het geheel niet boeien. Toen ik dit hoorde, vertelde ik dit verhaal aan kinderen en ouders in mijn praktijk. Doordat het niet over de kinderen ging die ik coachte, voelden zij zich vrij om er ook wat over te zeggen. Tot mijn grote verbazing vertelde kind na kind, dat zij precies hetzelfde doen (of deden)! En nu ik erover nadenk, deed ik dat vroeger ook.

Zijn we met zijn allen aan het kijken waar het onvermogen van het kind zit, worden we gewoon in de maling genomen. Leerkrachten let op, weet dat dit gebeurt!

 

  • secureadmin

    Paul Gommans

    Beste Wim,

    Het is een heel herkenbaar verhaal voor me. Ik kom het ook veel tegen in werk. Het val me op dat leerkrachten het niet zien in de klas.
    In me werk obsever ik wel eens leerlingen in de klas. Die kenmerken hebben van dyslexie beelddenken.
    Als eerst stuk tekst voor gelezen wordt door leerkacht en ander kind overneem. Zie je vaak dat het dyslexie kind zijn gedachten laat gaan en zijn eigenverhaal bedenkt.

    Hartelijke groet,

    Paul Gommans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.


Klik op de voorbeeldknop om jouw bijdrage te controleren op fouten, daarna kan je de code uit de afbeelding (deze verschijnt automatisch) invoeren en op de verzendknop klikken.