Een nieuw Nederlands woord is geboren. Een woord dat logischer is dan het lijkt. Rechtsgeoriënteerde kinderen hebben vrijwel hun hele schoolbestaan dingen gedaan waarbij zij twijfelden of het wel goed was. Juist omdat zij in staat zijn om verschillende mogelijkheden te zien, bedenken zij bij iedere vraag wel een tweede passend antwoord. Dit zorgt ervoor dat zij bijna altijd twijfelen en daardoor onzeker worden.

Ik leer hen, door de Kernvisie methode toe te passen, woordbeelden in het lange termijngeheugen te plaatsen. Dit is voor hen een eenvoudige actie, maar wel met het resultaat dat zij daarna op ieder moment het woord kunnen reproduceren. Gewoon omdat zij er een helder beeld van hebben. Ik zeg hen dan ook, dat zij moeten vertrouwen op hun hoofd en dat zij gewoon datgene moeten opschrijven dat het eerst bij ze opkomt.

In de praktijk zie ik vaak gebeuren dat deze kinderen een woord goed opschrijven, er vervolgens een grote streep doorheen zetten om het daarna fout op te schrijven. Hun eerste ingeving zei ‘Dit is het goede woord’, maar hun gedachte zei ‘Nee, het moet toch anders’. De twijfel is geboren.

Vertrouw op je hoofd! Jij weet dat je het woord er goed ingezet hebt, dus dan komt het er ook goed uit.

Waar menig kind (en volwassene) dacht dat hij aan het verbeteren was, was hij aan het verfouteren.

 

  • secureadmin

    Dick

    Grappig. Kwam via een google zoekopdracht op verfouteren hier terecht nadat ik een collega dit woord vertelde nadat hij iets wat goed was dacht te verbeteren maar het ‘dus’ verfouterde. Het woord gebruikten wij destijds al op de middelbare school, maar dat was in het pre-internettijdperk (1980-1986). ;-)

your_ip_is_blacklisted_by sbl.spamhaus.org